dimecres, 30 d’abril de 2014

Cosmètica natural. Segells que ho certifiquen

Tal i com vam prometre en aquest article ens endinsem en el món dels segells que certifiquen quan un cosmètic és natural o ecològic.

Entre els segells de més prestigi i coneguts trobem:

Ecocert: és el primer organisme (francès) que ha desenvolupat un estàndard pels cosmètics naturals i ecològics. Garanteix l'absència de transgènics, parabens, fenoxietanol, nanopartícules, silicona, PEG, perfums i colorants sintètics, ingredients d'origen animal (excepte productes naturals en sí mateixos: llet, mel. Etc.) i el caràcter biodegradable o reciclable dels embalatges.

Ecocert distingeix entre:
  • NATURAL: com a mínim el 95% dels ingredients són d'origen natural i com a mínim el 5% dels ingredients vegetals són ecològics.
  •  ECOLÒGIC: com a mínim el 95% dels ingredients són d'origen natural i, com a mínim el 10% dels ingredients vegetals són ecològics.ICEA:  "Environmental and Ethical Certification Institute" és una organització que inspecciona i certifica productes cosmètics. 

D'origen italià és una organització sense ànim lucratiu. Per tal que un cosmètic rebi el segell ICEA ha de posar clarament a l'etiqueta quin percentatge d'ingredients ecològics conté. També valora que els materials i envasos tinguin el mínim impacte possible sobre el medi ambient.


Natrue: segell internacional de cosmètica natural. Fundat per les empreses del mercat europeu.Compleix requisits ètics i mediambientals.


Natrue.org distingeix entre:
  • NATURAL:  com a mínim el 95% dels ingredients ha de ser d'origen natural.
  • NATURAL AMB % INGREDIENTS ECOLÒGICS: com a mínim el 70% dels ingredients han de ser ecològics. Com a mínim el 15% han de ser vegetals o animals i com a màxim un 15% poden ser substàncies procedents de la transformació de matèries primes naturals.
  • ECOLÒGIC: com a mínim el 95% dels ingredients certificables (l'aigua no és certificable) han de ser ecològics. Com a mínim el 20% han de ser ingredients d'origen vegetal i com a màxim el 15%  poden ser substàncies procedents de la transformació de matèries primes naturals.

 IMO control: entitat internacional d'origen suís que a Espanya, en col·laboració amb l'Associació Vida Sana, certifica el cumpliment de la Norma IMO-Vida-Sana. Té en compte aspectes socials i mediambientals.  Distingeix entre:
  • NATURAL:  com a mínim el 95% dels ingredients ha de ser d'origen natural.
  • NATURAL AMB % INGREDIENTS ECOLÒGICS: igual que el natural però amb algun ingredient ecològic.
  • ECOLÒGIC: com a mínim el 95% dels ingredients certificables (l'aigua no és certificable) han de ser ecològics.

Hi ha molts més segells i no cal aprendre-se'ls tots ni què signifiquen exactament. Però sí que val la pena haver-los sentit anomenar perquè, quan no coneixem els ingredients, la presència d'aquestes certificacions ens pot ser útil a l'hora de diferenciar la cosmètica convencional de la natural o ecològica.Fonts: http://ecoestetica.org/
Núria Gavaldà
Sòcia fundadora de La caseta de l'arbre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada