dijous, 16 de maig de 2013

Portabebès a l'estiu

S'apropa l'estiu i comencem a preocupar-nos per si el fet de portar el nostre nadó/infant en un portabebès es convertirà en una opció extremadament calorosa.

Sovint creiem que per dur el bebè en contacte amb el nostre cos aquest passarà més calor que si el portem en un cotxet/cadireta, i obviem que en la majoria de cotxets/cadiretes el teixit que toca la pell del nostre nadó és sintètic i no transpirable, és a dir, calorós.

Existeixen múltiples opcions per seguir portejant el nostre fill/a i no asfixiar-nos durant les altes temperatures de l'estiu, tot i que cal dir que generalment la percepció de calor és més alta en nosaltres que en el bebè, ja que som nosaltres qui portem el pes i estem en moviment. Malgrat això és bo evitar al màxim el teixits calorosos i poc transpirables o que poden causar irritacions a la pell del nadó en contacte amb la suor (fibres sintètiques com el polièster). Serà bo que per una banda busquem un portanadons adequat a l'època de l'any i per una altra seguim quatre consells bàsics i de sentit comú.

Comencem amb el tipus de portabebè:

Bandolera de cotó orgànic.
 La bandolera és el portabebès preferit per pares i mares durant els mesos de calor per ser el més fresc (menys tela en contacte amb els nostres cossos). També els nous portabebès tipus Tonga o Suppori, teixits en forma de malla o xarxa, són una opció fresca si bé menys còmodes "ergonòmicament" parlant (reparteixen pitjor el pes per l'esquena i ofereixen menys superfície de suport al nadó).

El Tonga té una versió regulable, pel que es pot compartir entre diferents membres de la família, i és de cotó. El Suppori es troba en diferents talles
i és de polièster, però reparteix millor el pes a l'espatlla.

Pel que fa als fulards teixits, serà important aprendre a fer nusos de tal manera que sobre els cos de l'infant només fem passar una capa de tela. D'aquesta manera, potser nosaltres passarem calor (perquè normalment estarem embolicats amb el fulard i segurament estarem en moviment) però ell podrà descansar, dormir i observar el món tranquil·lament.

Una altra cosa a valorar, tant quan parlem de bandoleres, fulards (teixits o elàstics) o motxilles, serà el material del què estan fets. El cotó natural és un teixit transpirable i recomanable, però hi ha altres materials, com el bambú o el cànem (termoreguladors) que ens poden ajudar a passar millor les temperatures elevades. El lli és una altra bona opció ja que és un material molt fresc, si bé cal domar-lo una mica per arribar a la suavitat i esponjositat del cotó.
Tonga (regulable i de cotó)

Aldoria Bambú Soft, fulard elàstic de bambú.
Per tant, en portabebès com la motxilla o el fulard elàstic que preveiem que seran més calorosos, haurem de tenir en compte especialment les qualitats del material que els composa. Així per exemple, la motxilla Manduca (de cànem i cotó) o el fulard elàstic Aldoria Bambú Soft (de bambú), ens aportaran termoregulació mentre que la motxilla Marsupi Plus (de lli) ens garantirà la màxima frescor.

Òbviament tenir un portabebès adequat no ens eximeix de la responsabilitat de seguir quatre consells bàsics i de sentit comú:
  1. No sobre abrigar la criatura (tenint en compte que ja anirà embolcallada amb el portabebès).
  2. Protegir-li el cap amb una gorra o barret pel sol.
  3. Hidratar-nos correctament (nadó i portador).
  4. Posar una capa de cotó entre la seva pell i la nostra.
  5. Evitar les hores més caloroses.
  6. Evitar exposar-nos massa estona al sol directe.

Núria Gavaldà
Instructora bàsica de portabebès.
Mare d'una nena de 3 anys.
Sòcia fundadora de La caseta de l'arbre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada